Your country and preferred language.

Select your country Select language

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.

Menu
Search options
Close

Welcome to the largest bookstore in Sweden

Here you will find virtually everything that has been published on the Swedish book market in the last hundred years.

  • Safe payments and 21 days return policy with standard terms of delivery
När hörseln sviktar : om livsomställning och rehabilitering

När hörseln sviktar : om livsomställning och rehabilitering

Softcover book. Malmö : Centrum för handikapp- och rehabilitetsforskning (Harec). 2002. 197 pages.

Condition As New. PRESENTSKICK – I ABSOLUT NYSKICK
Ann-Christine Gullacksens nya bok NÄR HÖRSELN SVIKTAR – OM LIVSOMSTÄLLNING OCH REHABILITERING bygger på en intervjuundersökning med hörselskadade i yrkesverksam ålder som författaren träffat vid flera tillfällen sedan 1990. Centralt i intervjuerna har varit hur man lär sig leva med en hörselnedsättning som vuxen, oavsett om den debuterat tidigt i livet eller senare. När hörselnedsättningen börjar skapa svårigheter och problem i vardagen, ställs nya villkor i livet. Detta medför en livsomställning som innebär att man måste anpassa sitt liv, sina roller och sin. Personliga framtoning på ett sätt som kan uppfylla de personliga önskemål man har på ett tillfredsställande liv. En betydelsefull uppgift i denna omställning är att lära sig att hantera omgivningen. Den fysiska miljön måste göras mer tillgänglig och den mänskliga omgivningen måste informeras och ”uppfostras”.
Rehabiliteringen som blir nödvändig i detta skede omfattar flera moment som till exempel att prova hörapparat, förstå vad hörselnedsättningen innebär, anpassning av familjelivet, arbetssituationen och kanske fritiden. Det är i detta sammanhang som den hörselskadade möter olika rehabiliteringsaktörer som stödpersoner med var sina uppgifter. Rehabiliteringsinsatserna sker för många under en tid då man ännu själv inte kommit underfund med vilken betydelse hörselnedsättningen kommer att få för framtiden. I boken ser de hörselskadade tillbaka på denna rehabiliteringsperiod och reflekterar över vad som varit bra och vad de saknat. De berättar också om hur arbetslivet förändrats. För några har det lett till nya utmaningar, för andra till bakslag och besvikelse, men för de flesta till en tillfredsställande anpassning av livet.
I boken presenteras en modell för den livsomställning som blir nödvändig när ett funktionshinder inträder i livet. Vidare klargörs copingstrategiernas olika uttryck och funktion utifrån den hörselskadades situation och till sist belyses rehabiliteringens olika delar utifrån individens helhetsperspektiv.
Ann-Christine Gullacksen är fil dr i socialt arbete och lektor vid Malmö högskola, Hälsa och samhälle.

Flat rate shipping Sweden: 62 SEK
Pay with Swish

Publisher's information

ISBN
9789197386005
Title
När hörseln sviktar : om livsomställning och rehabilitering
Author
Gullacksen, Ann-Christine - Centrum för handikapp- och rehabilitetsforskning
Publisher
Malmö : Centrum för handikapp- och rehabilitetsforskning (Harec)
Year of release
2002
Language
Svenska